O projektu

Ove godine upisat ćemo četvrtu generaciju mladih nezaposlenih osoba koje će stjecati vještine i znanja koje smo prepoznali kao konkurentne na tržištu rada. Sigurno se pitate koje su to?

Projekt Mi znamo kako polako postaje tradicionalni program Centra tehničke kulture Rijeka, koji se provodi u partnerstvu s Riječkom razvojnom agencijom Porin i brojnim suradnicima uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Ove godine zagrizli smo za društveno poduzetništvo za koje vjerujemo da bi moglo biti rješenje za brojne nakupljene društvene probleme.

Tim stručnjaka razvio je tri modula za ovogodišnju generaciju polaznika – (1) Društveno poduzetništvo i poslovni plan, (2) EU akademija i (3) Prezentacija poslovne ideje.

Na modulu Društveno poduzetništvo i poslovni plan, mladi će kroz 40 školskih sati uz stručno vodstvo certificiranih trenera razvijati poslovne ideje koje zadovoljavaju načela društveno poduzetničke ideje. Potom će samostalno ili u paru za iste pisati poslovne planove, koje će evaluirati stručnjaci.

S obzirom da su velika sredstva iz europskih fondova namijenjena razvoju društvenog poduzetništva, mladi će proći i kroz edukaciju za pisanje i provedbu europskih projekata EU akademiju u trajanju od 40 školskih sati. Potom će stečena znanja iskoristiti kako bi razvili projektne ideje i napisali projektne prijedloge, koji će također biti evaluirani od strane projektnih menadžera s dugogodišnjim  iskustvom u praksi.

Posljednji modul, Prezentacija poslovne ideje, u 40 školskih sati omogućit će polaznicima da steknu sva znanja koja partneri smatraju bitnima za predstavljanje poslovne ideje – od komunikacijskih i prezentacijskih vještina, do razvoja vizualnog identiteta za poslovnu ideju te izrade i održavanja Internet stranice za istu.

Prošlogodišnja generacija polaznika može se pohvaliti odličnim rezultatima – čak 21 mlada osoba se zaposlila, a pokrenuta je i jedna poslovna ideja.

Evo i nekih komentara polaznika prošle generacije:

Bilo je super i profesor je bio dobar. Sve pohvale za strpljenje i znanje. Naučili smo puno toga, ali na način da mi sve ostane u glavi.

Radionice su mi se jako svidjele, posebno to što smo naučili (prošli kroz) korake za izradu poslovnog plana.

Predavanja su bila strukturirana, zanimljiva i ineraktivna. Posebno bi istaknula odnos predavačice prema nama koji je bio odličan.

Edukacije su hvalevrijedne i korisne.

Odlična objašnjenja + praktični primjeri.

Sve u svemu mogu reći da sam stekla dobar uvid u pisanje projekata, dobila sam odgovore na neka svoja pitanja i sad trebam nastaviti učiti i dalje. Hvala.

Edukacija je potpuno besplatna za sve sudionike, a 3 najbolja prema izboru evaluatora dobit će priliku upoznati se s primjerom dobre prakse društvenog poduzetništva u talijanskoj regiji Veneto gdje će otići na studijsko putovanje.

Partneri će kroz projekt pokrenuti i online savjetovalište za društvene poduzetnike, a ovu zaposlenu priču započet ćemo forumom Mladi u poduzetništvu koji će se ove godine baviti, a čime drugim, nego društvenim poduzetništvom.